tatiana gernatova kušnírová

Stretneme sa na káve, s Marekom v Starej Škole?

Som neskutočne rada ak pri návšteve kaviarni môžem medzi baristami stretnúť aj samotného majiteľa. Musím uznať, že je to priam výnimočná chvíľa. Rozhodla som sa teda v sériách – Stretneme sa na káve … viac písať o samotných tvorcoch kaviarní.

Usmievavého Mareka, majiteľa krásnej kaviarne Stará škola, som stretla počas mojich voľných dní v Banskej Štiavnici a tu sa moje myšlienky spojili so všetkým, o čom som premýšľala už pár mesiacov.

TATIANA Gernátová Kušnírová

Pár dôležitých faktov o Starej škole

Polohu kaviarne si už lepšie neviem predstaviť! Jednoduchý dizajn s nápaditými doplnkami vytvára vo vás pocit pohody a vy po chvíľke sa tu budete cítiť ako doma. Vychutnať si tu môžete kávu aj vďaka – Rusty Nails Coffee Roasters a Illimité Coffee Roasters.

TATIANA Gernátová Kušnírová

Poďme ale teraz k Marekovi, ako som sľúbila! Marek je mladý, ambiciózny a vyšportovaný chalan, čo miluje a aký je jeho rituál ti prezradí v druhej, väčšej, časti tohto blogu.

Tvoje zbožňované kaviarne

Ako majiteľ kaviarne a nadšenec kávy mám mnoho obľúbených podnikov. Z kaviarní je to napríklad Leroy v Banskej Bystrici (pohodové prostredie, ochotná obsluha a hlavne majú tam všetko, na čo má človek chuť). 

Z bratislavských kaviarní ich je trochu viac, konkurencia rastie a každý sa usiluje robiť svoju prácu čo najlepšie. Každá kaviareň je pre mňa niečim špecifická a zaujímavá. Ospravedlňujem sa ak nezmienim všetky, no medzi moje top patrí určite Mercek Cafe Coffee Shop – tento pán naozaj vie čo sa patrí, vie milo prekvapiť a hlavne robí všetko s nadšením a priateľským prístupom.

Za návštevu rozhodne stoji Pán Králiček (autentický kamarátsky personál + niečo pod zub), Mad Drop (proste metal a dobrá káva – fair enough).

Nemožem nespomenúť aj našich českých bratov, ktorí makajú aby priniesli niečo nové a jedinečné – SKØG Urban Hub, Coffee Room, Kavárnu co hledá jméno – podniky s fajn atmosférou a charakterom.

Tvoje zbožňované jedlo

Donedávna som preferoval sýte mäsité jedlá. Vo všeobecnosti sem patrili hovädzie steaky, bravčová panenka, divina a ryby. Poslednú dobu (aj v dôsledku nedostatku voľného času) si však viac vychutnám syry akéhokoľvek druhu, ideálne v kombinácii s ovocím.

Nie som moc prieberčivý, zjem väčšinu tradičných ale aj modernejších jedál. Najviac mi ale chutí jedlo pripravené doma, v spoločnosti priateľky (životná poznámka – jeho priateľka je moja kamoška z detstva, keď sme si vraveli BFF, náhodne sme sa po niekoľkých rokoch stretli práve v Banskej Štiavnici, keď som tam prvýkrát zavítala). Radi si spravíme domáce nátierky (avokádová, bryndzová, hummus), ešte radšej niečo napečieme (štrúdľa, pizza) a samozrejme neodoláme ani burgrom. Najlepšie o pol 12. v noci 🙂.TATIANA Gernátová Kušnírová

Tvoj zbožňovaný alkohol

Výber večerného pohára kolíše podľa nálady a náročnosti dňa. Zväčša mi postačí pohár dobrého červeného vína (mám fakt rád kategóriu naturálnych vín), niekedy si však situácia vyžaduje siahnuť po niečom intenzívnejšom. Najradšej vtedy volím rum (Don Papa/Bumbu) alebo niečo bylinkové. V najhoršom prípade oboje (smiech). Spravidla ale ocením všetko, čo má zaujímavú arómu, chuť a celkový charakter. Čím výraznejšie, tým lepšie.

Tvoj životný idol

Ako väčšina dospievajúcich, aj ja som mal pár svojich “idolov”. Čím som starší, mojou snahou je robiť všetky aktivity svojim spôsobom, na základe svojich skúseností, poznatkov a hodnôt. Čoraz viac obdivujem každého, kto robí veci s nadšením, dobrým úmyslom, disciplinovane a s vlastným rukopisom. Každého, kto sa usiluje robiť veci lepšie, mení priamo či nepriamo okolie k lepšej podobe, vkladá do svojej práce kus seba a zostáva stále ĽUDSKÝM.

Cením si každého, kto má zmysel byť čestný, korektný a zodpovedný. V skutku nemám rád výhovorky, obviňovanie druhých a krátkozraké videnie. Som vďačný za svojich kamarátov, spolupracovníkov a hlavne tých najbližších. Bez nich sa človek nedostane nikam.

Tvoj rituál v kaviarni

Vzhľadom na to, že už niekoľký mesiac pôsobím pracovne aj v Bratislave, čas v kaviarni sa snažim využiť čo najefektívnejšie a užiť si ho čo najintenzívnejšie.

Deň v Starej Škole začína šálkou kávy (najčastejšie doubleshot), aby som sa uistil, že je všetko v poriadku a všetko chutí ako má. Nasleduje privítanie kolegov, spolu s ktorými chystáme suroviny na čoraz obľúbenejší brunch. Rozdelíme si úlohy, skontrolujeme čistotu a poriadok a púšťame sa do otvorenia.

Ďalší priebeh závisí od množstva návštevníkov. Počas silnejších dní robí každý to čo vie, dávame zo seba maximum a užívame si atmosféru.

Vtedy sa pracuje najlepšie a fakt nás to baví. Káva, hudba, spokojní zákazníci. Naopak, keď je čas, snažíme sa niečo nové naučiť prípadne debatujeme o tom, čo by sme mohli vylepšiť.

Pokiaľ sa dá, prehodím pár viet aj so zákazníkmi a zisťujem či bolo všetko v poriadku. Samozrejme priebežne padne ďalšie espresso alebo flat white. Neskôr vybehnem von, užiť si mesto alebo sa naobedovať a keď sa vrátim riešim už len menej obľúbené “papierovačky” a pod. Zvyšok dňa plynie už viacmenej sám, kolegyne preberajú zodpovednosť a ja plánujem ďalší deň.

Tatiana Gernatova Kusnirova

 

Tvoje začiatky v kaviarni – Urobil by si niečo inak, ak by si teraz stál na začiatku etapy – Stará škola?

Keby som mal možnosť urobiť niečo inak, asi by som ju nevyužil.

Nech sa človek snaží akokoľvek, vždy sa nájde niečo, čo sa dá urobiť inak/lepšie. Pre mňa je hlavné užívať si to, čo robím a vedieť reagovať na čokoľvek, čo sa prihodí. Veci sa dejú, s ohľadom i bez ohľadu na nás. Dôležité je to, čo s tým spravíme. Niektoré veci treba nechať ísť, niektoré zas rozanalyzovať a vyvodiť reakciu. Stará Škola má svojich prívržencov ale i kritikov. A tak to bude vždy. Pokiaľ je tých prvých viac, je to v poriadku.

Robíme to pre seba a pre tých, ktorí to ocenia a užijú si návštevu u nás. Milujeme našich stálych zákazníkov a sme vďační za každého, kto sem zavíta. Urobíme všetko, čo je v našich silách a schopnostiach. Prijmeme kritiku, ale len sami sa rozhodneme, čo s tým spravíme. 🙂

…ach, trochu mojej filozofie na záver! Rada by som bola ak by si mi popísal,čo robiš, keď si nahnevaný a čo zas keď si šťastný.

Dobrá otázka! Človek zostané v údive keď si uvedomí, koľko dobrých a zlých vecí sa mu dennodenne prihodí. Takéto veci sa dejú každému a každy sa s nimi vysporiadava po svojom. Tak ako všetci, prechádzam svojimi lekciami a snažím sa z nich poučiť. Milujem filozofiu a riešenie filozofických otázok a dokázal by som tu prebásniť niekoľko A4-iek. To by však väčšina ľudí už dávno “chrnela” (smiech). Všeobecne každú situáciu beriem tak ako je. Neprifarbujem, nezveličujem, pozerám sa jej priamo do očí. 

Keď sa niečo podarí, poteším sa a snažím sa o svoj úspech a moment radosti podeliť s ostatnými (ktorí si to naozaj zaslúžia). Následne ale skloním hlavu a makám ďalej. Keď je však niečo nahovno, netvárim sa, že o nič nejde a hlavne nehľadám vinu inde ako u seba. Na odreagovanie si rád zašportujem, trávim čas niekde von alebo napíšem pár úvah do blogu. Keď je hlava chladná, ide sa do roboty. Emócie idú stranou a ide mi o efekt.

S láskou a vášňou, vaša Tatiana.

TATIANA Gernátová Kušnírová